Més d'un centenar d'estudiants es manifesten a Valls contra l'augment de les taxes universitàries

Un centenar d'estudiants de Valls s'han manifestat aquest dijous, 17 de novembre, al migdia, convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalana (SEPC) per reclamar una educació pública. Els estudiants denuncien que actualment el preu per estudiar un grau a la universitat pública s'ha incrementat entre un 69 i un 291%, segons el tipus de grau. "El sistema de preus a Catalunya ha experimentat en sis anys tres modificacions diferents creant fins a cinc nivells diferents de taxes; a la majoria de titulacions s'ha acabat passant d'un nivell intermedi a un de superior, és a dir, de major cost econòmic per l'estudiant", assenyalen.

Es estudiants exigeixen al Govern de la Generalitat de Catalunya que escolti les demandes de la comunitat universitària, incrementant el finançament de l'educació superior per revertir l'efecte de les polítiques de retallades dels darrers anys. En aquest sentit, demanen que es comencin a fer passes efectives cap a la gratuïtat al sistema Universitari de Catalunya.

El SEPC afirma que ecurs passat, marcat per unes fortes mobilitzacions, el SEPC junt amb el moviment estudiantil va aconseguir l'aprovació d'una moció al Parlament de Catalunya, on es proclamava una moratòria al Real decret 43/2015, popularment conegut com 3+2. En aquesta moció s'establia clarament una moratòria a l'aplicació d'aquest a l'espera de tenir un debat sobre el model universitari català en el context actual de Procés Constituent. És en aquest sentit que, en la línia del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) es va acordar que al llarg de l'actual legislatura no es crearien nous graus de 180 crèdits ECTS, un acord que hem pogut veure com s'incomplia des de l'inici del curs.

Malgrat això, segons un informe del 2013 al 2014 de l'Observatori del Sistema Universitari català "ens trobem davant d'una situació alarmant ja que malgrat haver-se allargat alguns graus, d'altres s'han escurçat i alguns s'han mantingut, i es constata com totes les titulacions s'han encarit". A més, Catalunya és la comunitat autònoma on els estudis de grau són més cars i té les taxes més cares dels màsters públics. En dades, els graus més cars costen un 56% més que els més barats.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada